Meer aandacht voor 'onverkocht' fashion

Gepubliceerd op 4 december 2021 om 13:45

Hoeveel onverkochte, nieuwe kleding wordt er vernietigd?

 

Over ‘fast fashion’ in de kledingindustrie wordt vaak geschreven. Maar hoeveel kleding wordt vernietigd als het in de winkels heeft gehangen of een magazijn heeft gelegen en niet wordt verkocht? Wij vinden dit vreselijk en geven onze producten dan ook graag een beter leven!

In 2015 bedroeg het totale aantal niet verkochte kledingstukken nog 21,5 miljoen, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research en marktonderzoekbureau Conclusr in opdracht van MVO Nederland. Dit zijn producten die voor ze uit de winkels zijn gehaald nog met korting zijn aangeboden. Een deel hiervan werd gerecycled en hergebruikt of bij externe partijen aangeboden (3 procent), maar 2,8 procent hiervan werd vernietigd in afvalenergiecentrales (AEC). Daarnaast werd 1 procent van de kleding afgekeurd voor verkoop. 

Dit willen we niet meer, daarom zijn we ontzettend blij met ons fantastische idee wat wij opgezet hebben in de corona crisis. Wij seventytoo steken veel tijd en liefde in het uitzoeken van de beste producten voor onze klant! Waarom onverkochte producten geen 2e kans geven? Dat is nou precies wat wij doen met laatstestuks. 

Mogelijk meer onverkochte kleding door coronacrisis

De kans is aanwezig dat het percentage onverkochte kleding in 2020 en 2021 vele malen hoger ligt, vanwege de coronacrisis. De mode-industrie werd toen hard geraakt, omdat de winkelstraten leeg waren, de winkels dicht moesten en consumenten alleen het hoognodige kochten en het ‘pleziershoppen’ uitstelden. Hierdoor bleven voorraden in winkels en magazijnen liggen.

Een deel van deze kleding wordt vervolgens met korting aangeboden, sommige stukken gaan terug in de voorraad. Wat hierna overblijft, wordt gedoneerd aan een goed doel of vernietigd door het te verbranden of vervezelen. Er wordt helaas vaak gekozen voor die laatste optie.

Maar natuurlijk niet bij ons! Elk seizoen bieden wij onze producten aan tegen geweldig lage prijzen.

 

Wat kun jij doen?

Bestel je vaak kleding (of andere producten) online? Dan is het goed om te weten wat er gebeurt met de producten die je terugstuurt. Wellicht leidt dat tot een andere afweging vooraf, zodat je net iets langer nadenkt voor je op de bestelknop drukt in plaats van dat je een grote bulk koopt, omdat je het toch wel terug kunt sturen.

Door bewust om te gaan met de kleding in jouw kast en duurzame keuzes te maken in winkels, kun jij als consument al een hoop verschil maken. Denk bijvoorbeeld na over waar en voor welke prijs je iets koopt. Je kunt duurzame merken en onafhankelijke winkels steunen in plaats van kleding te kopen in grote ketens.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.